…avagy mi is az a Simulationcraft, mire jó, és mire nem ?

A neten rengeteg teljesítmény – elemző, BiS loot lista, statisztikák súlyozására szolgáló, és a használandó rotációt bemutató oldal van, nem számítva a különböző classokra és specekre vonatkozó leírásokat és kitalációkat. Mindenki látott már leírást a saját specéről, ahol leírják, hogy a crit > mastery, vagy épp, hogy haste > crit, ne adj isten azt is, hogy adott esetben a 1 agility az 1.6 mastery-vel ér fel.

Honnan jönnek ezek a számok? Kik számolják ezeket ki? Mennyire megbízhatóak, mire használhatóak, és mire nem? Mi a mögöttes elmélet, s hogyan is áll össze ez az egész? Valamint a legfontosabb – mi mire és hogyan tudjuk ezt használni?

Erről szól eme szösszenet, mely bizonyos dolgokat részletesebben taglal, míg másokat csak felületesen. Rengeteg írást lehet ezzel kapcsolatban találni a neten, s mivel mostanában én is elmélyültem benne, egyre inkább kezdtem megtalálni a helyét a fejemben a többi, WoW-al kapcsolatos egyéb kiegészítő mellett. Mivel hasznosnak éreztem megérteni azon folyamatokat, amelyek lezajlanak, úgy véltem, mások is potenciálisan így lesznek vele – csapjunk hát bele, lássuk, mit is adott számunkra a Simcraft, és mi mit várhatunk Tőle!
Vigyázat, nem lesz rövid!

Bevezetés – egy specializáció életútja

Amikor a kékek megálmodják, hogy egy spec miként is működjön, melyek lesznek a fő képességei, hogyan is fog kinézni a ’rotációja’, először házi teszteken fut végig. Van egy saját, belső alkalmazásuk, amely végül kiköp egy számot: ez ennyire és ennyire lesz jó ( egy DPS esetében ). Ezen még finom-hangolnak, majd ez kijön PTR-re is. Ekkor lépnek be a játékosok, akik megvizsgálják a következő dolgokat:

  • mely ’rotáció’ tartása mellett érhető el a legnagyobb DPS
  • mely statok a legfontosabbak
  • milyen proccokra kell figyelni, mennyire is bonyolult a spec

Abban a folyamatban, hogy ezeket végül hogyan is találják ki ( már a józan észen túl, amely a rotáció kialakítását illeti ), szerves részt képez a Simcraft. Rengetegszer lehet látni elemzéseket ( a guilden belül is ) egy – egy fightra vonatkozóan, azonban akik bármikor is láttak közelről statisztikát, tudhatják, hogy attól, mert egy killen, egy alkalommal kijött egy eredmény, majd teszem azt legközelebb már más gemeléssel állok oda, s kijön egy másik, még semmit sem jelent. Rengeteg véletlenszerű történés van, se mi, sem a többiek nem ugyanúgy ( hanem remélhetőleg okosabban ) játszanak majd, más lesz a harc lefolyása ( rövidebb / hosszabb lesz, esetlegesen más feladataink lesznek ).

Nem marad más, mint lefuttatni egy szimulációt, amely legyárt több ezer ( jó esetben több tízezer ) esetet, amelyből már meg lehet állapítani, hogy ÁTLAGBAN mi is várható. Egy content esetén ( beszéljünk négy hónapról ) egy – egy harcot kevesebb, mint 20 alkalommal látsz. Azt, hogy ha esetlegesen kicseréltél volna két haste kavicsot crit-re, sosem fogod tudni megmondani, hogy vajh jó döntés volt –e, avagy sem. Egyedül csak arra hivatkozhatsz, hogy igen, mások ( az ’okosok’ ) azt mondják, hogy ez több DPS is. Ők se a saját logjaikból tudják, hisz Nekik sem áll rendelkezésre túl sok adat, ami ráadásul statikus is; csak és kizárólag a statisztika marad.

Mire van tehát szükség? Egy módszerre, amellyel ki lehet kísérletezni a legjobb rotációt, a legjobb statokat, a legjobb proccokat. Majd megpróbálni ezt használni ezt raideken – nem pedig folyamatos wipe-ok során rájönni, hogy bizony, ez a gemelés, vagy skill-használat nem ideális, kis hatékonyságot mutat. Erre van a Simcraft.

Kicsit részletesebben – miként is teszi ezt meg?

Lentebb írni fogok a ( valamilyen szinten részletes ) használatáról, de addig is egy áttekintő. A Simulationcraft megalkotott minden egyes specializációhoz egy általános rotációt – ezeket ’actions’ tag-ekben jelöli. Gyakorlatilag ezek azon képesség – priorizációk leírása, amelyeket a különféle guide-okban is olvashatunk. Tele vannak matematika / informatikai rövidítésekkel, ilyesmi sorokat láthatunk itt:

actions+=/dragon_roar,if=talent.dragon_roar.enabled&(!debuff.colossus_smash.up&buff.bloodbath.up)

Ez annyit tesz, hogy a Dragon Roar talentet kell használni, ha elérhető ÉS nincs Colossus Smash debuff a célponton, de úgy, hogy közben a BloodBath buff rajtunk van. Részletesebben nem mennék ebbe bele – aki valamilyen szinten familiáris ezen kifejezésekkel ( tudja, hogy a ! negációt jelent, hogy a szóközöket itt _ -vel töltik fel, a logikai kiértékeléssel, stb. ), az valamilyen szinten átlátja ezeket. Akik nem, azoknak sok más választása nincs azon kívül, hogy elfogadja ezen rotáció életképességét.

Magának a felhasznált skill-priorizáció kialakításának is az alapja a statisztika. Ha lefuttatjuk a megadott módon, majd kicserélünk 2 sort, s újra megtesszük ezt, lehet látni, hogy ez mennyi DPS – változtatást is jelentett esetünkben. Mindaddig kell csiszolgatni ( és ezt meg is tették már helyettünk ), amíg az látszik, hogy a DPS tovább nem nő, hiába csűrjük – csavarjuk a skill-használatot.

A következő rész a felszerelésről szól, melyet részletesen taglal, s alatta egy #-el kezdődő rész összefoglalja, milyen statokkal is bírunk most ( fontos, hogy a #-el kezdődő részeket megjegyzésként értékeli a program, nem veszi őket figyelembe, hiába írjuk át őket ). Ez már sokkal érdekesebb – hisz az esetek túlnyomó többségében az érdekel minket, hogy ha egy bizonyos gemelésről átállunk egy másikra, vagy ha lecserélünk egy bizonyos geart egy másikra, akkor vajh jól járunk –e vele, avagy sem? Pontosan így deríti ki az általunk preferrált Guide is, hogy vajh a haste jobb –e, mint a crit? Egyszerűen csak felcseréli a karakter crit és haste értékét, lefuttatja a szimulációt, s megnézi, melyik esetben mutatott nagyobb DPS-t.

Így derítik ki ( javarészt helyettünk ) az erre szakosodott emberkék, hogy vajh milyen gombokat kell is ütni minél erősebben, s mellé milyen statokat is kell favorizálnunk, innen jön minden olyan adat, amelyre alapozva megmondják végül az illetékesek a tutit. S ezt tudjuk Mi is használni arra, hogy kiderítsük, hogyan is válhatunk jobbá, merre is kellene elmozdítani a karakter fejlesztését, honnan kapjuk a legnagyobb DPS növekedést.

SimulationCraft – az első lépések

A programot a http://simulationcraft.org/ -ról tölthetjük le, a jobb felső sarokban a ’Download Latest Release’ gombra bökve le tudjuk szedni, és telepítés nélkül, ha kicsomagoltuk, futtathatjuk is.
Elsőként szükség lesz a karakterünk importálására – erre az Import fülön van lehetőségünk. Legegyszerűbb armory-ról importálni a karaktert, ezt is ajánlja fel, s mivel alapértelmezetten nem idehaza keresi a karaktert, ezért lent át kell először írnunk az elérhetőséget eu-val kezdődőre. Ha megvan szemünk fénye, akkor kattinthatunk is az Import-ra.

Egyből át is dob minket a Simulate részre, ahol meg tudjuk tekinteni, hogy mely skilleket is kellene használnunk ( lásd fenn az actions részt ), s milyen szép epicekben is feszítünk jelenleg ( lásd alatta részletesen slotokra osztva ). Indíthatnánk a szimulációt azon melegében, de még ne bökjünk a Simulate gombra egyelőre.

Ha átkattintunk az Options fülre, ott szépen be tudjuk állítani, hogy milyen körülményeket is kellene szimulálnunk. Itt a következőek a legfontosabbak, elsőnek a Globals-ból:

Iterations. Tudható, hogy annál biztosabb eredményt kapunk, minél nagyobb mintából dolgozunk. Ha csak az utcánkban lakókat kérdezzük meg valamiről, biztosabban nem lesz annyira átfogó a képünk a válaszokról, mintha az egész országban körbejárnánk. 1000 iteráció NAGYON kevés ( a 100 pedig még kevesebb ). Minimálisan 10.000-es mennyiségű szimulációt készítsünk ( vagy akár többet, ha sok – sok időnk van ). Én szinte kizárólag ezt a számot használom egyébiránt.

Length. A harc hossza. Nem érdemes rövidet választani itt sem, a 400 – 450 teljesen jó, a fightok nagy része 6-8 perces, érdemes ezt is ide belőni.

Fight Style. A legfontosabb legördülő. Véletlenül se válasszuk ki a Patchwerk-et, mert ez gyak. azt jelenti, hogy egész végig csak állni fogunk egy helyben, és ütni a gombokat, ami a csövön kifér. Ez nem túl életszerű – nyugodtan billentsük át ’LightMovement’-re, általánosságban ez fogja jól reprezentálni az átlagos raid encountert

- Player Skill. Itt én a Good-ot szoktam beállítani, az Elite kb. azt jelenti, hogy robotként teljesítesz mindent, ami le van írva, hiba nélkül; ez emberre csak igen ritkán mondható el.

A Buff / Debuff szinten érdemes minden buffot / debuffot bekattintani, egy raiden várhatóan minden meglesz, amire szükségünk lehet. Ezen túl már csak a Scaling tab marad, ahol megadhatjuk, hogy mely statokat figyelje, s számítsa a végén. Értelemszerűen pl. melee DPS-ként nincs túl nagy szükségünk mondjuk a spirit-re, ahogyan egy casternek sem az armorra. De ha úgy tartja kedvünk, akkor nyugodtan bekattinthatjuk az összeset, maximum egy kicsit tovább tart a szimuláció.

Ha mindezzel megvagyunk, akkor mehetünk vissza a Simulate fülre, és bökhetünk is rá a ’Simulate!’ gombra! Ezzel megtettük a lépést, hogy eladjuk lelkünket a statisztikáknak, gratulálhatunk is magunknak!

Alapvetően a szimuláció ( darabszámtól függően ) 10-15 percig is eltart, úgyhogy addig nyugodtan megcsinálhatunk néhány napi küldetést ( sajnos a nagy mennyiségű számítás erősen fogja gépün prociját, úgyhogy raidelni azért ne raideljünk közben ). Ha kész, akkor kapunk a Results fülön egy eredményt, hogy mennyi is az átlagos DPS, amit ezen szempontok figyelembevétele folyamán ezen gear mellett ki hoznunk kellene.

Figyelem! A látott érték merőben eltérhet attól, amit mi a logjainkban láthatunk, úgy, hogy adott esetben még rankedeket is érünk el pl. a WoL szerint. A szimuláció célja nem (tisztán) az, hogy kiderítsük, hogy mennyire is érjük el a szükséges szintet, kipréseljük –e magunkból az elvárható maximumot, avagy sem. Ez egy érték, amelyet figyelembe tudunk venni a későbbi szimulációinknál.

Simcraft – mire jó, és mire nem?

Mint fentebb írtam, a látott szám NEM arra jó, hogy megállapítsuk, mennyire is értünk a választott specünkhöz. Lehet, hogy ott azt látjuk, bizony 60ezer DPS-t kellene elérnünk, mi mégis csak 40ezret tudunk hozni, ám ezzel így is kitűnünk a mezőnyből; vagy épp fordítva, 40ezret mutat, de mi jó 20ezerrel többet teljesítünk. A Simcraft ( azon túl, hogy ezen eredményeket szépen publikálja, és meg lehet nézni, hogy azonos gear szinten mely specek mennyire is erősek – majd sírjunk a Raid Leaderünknek, hogy szar a class, amivel játszunk, bocsánat, nem a mi hibánk ) számunkra, elsődlegesen nem erre lesz jó.

Akkor mire is?
Arra, hogy meg tudjuk vizsgálni a következőket:

  • mennyire jó is a setbónuszunk? Jobban megérné –e helyette egy nagyobb ilvl-el rendelkező tárgyat használnunk, vagy pont fordítva, lecseréljük –e a normal lootunkat egy LFR-es setes cuccra?
  • mit upgradeljünk?
  • mire gemeljünk? Az adott socket bónuszt érdemes kitenni?
  • megéri –e lecserélni egy enchantot, megéri –e lecserélni egy fegyvert, milyen lootokat keressek, mire dobjak újra, mire nem?

Azaz választ adhat a karakter fejlesztésének lépéseire. Már elvégeztünk egy szimulációt, amely az aktuális felszerelésünket vette alapul – innen megvan az a mérőszám, amelyet tudunk használni.
Itt kapni fogunk egy hasonlóan szép táblázatot, valami ilyenformán:

simcraft.jpg


Itt több dolgot is szemrevételezhetünk. Első körben látszik, hogy számunkra egy – egy pontnyi stat mennyi elsődleges tulajdonságot is ér. A fenti táblázatban jól látszik, hogy 1 Mastery 0.63 STR-nyi DPS növekménynek felel meg, míg 1 Crit 1.01-nek.

Így, ha az a kérdés, hogy Strength gemet, Mastery gemet, vagy Critical gemet használjunk –e, szépen látható, hogy a 320 crit-es gemmel járunk legjobban, hisz az 320 STR-t ér, míg egy 320 masterys gem csupán csak 320 * 0.63 = 201.6et, míg a tisztán STR-es kő, a maga 160 erejével a legrosszabb választás ( de még mindig jobb, mintha 320 haste kavicsot használnák, hisz az csak 320 * 0,26 = 83.2 STR-t ér ).
Így némi számolás után ( ha csak egy egyszerű gemelésről, vagy item-cseréről van szó ), kockás füzetben is ki tudjuk számolni, hogy vajh, mi a legjobb választás nekünk.
Egy új fegyver, vagy setbónusz esetén már más a helyzet – itt érdemes kicserélni a fegyvert, ill. beállítani, hogy van ( avagy nincs ) setbónuszunk ( ezt több módon is megtehetjük, akár a Simulate fülön egész egyszerűen kivéve a # -et a setbónusz sor elől, és 1-et írni, ha szeretnénk set bónuszt használni, míg 0-t, ha nem ). Így ki lehet kalkuláltatni, hogy mekkora DPS – növekedést is jelent egy setbónusz esetünkben. A fegyver cserére a legegyszerűbb a beépített, Import fülön belüli ChevDar-t használni, ahol be tudjuk tölteni már meglévő karakterünket, és Barbie babaként át tudjuk öltöztetni, felmérve, mi is lenne az ideális.

Zárszóként 

Én magam már raidelek egy ideje, bár a heroic raidekkel csak pár éve kerültem közelebbi kapcsolatba. Voltam eme időszaka alatt ranked 2. és 200., ahogy volt, hogy a ranked 50%-át se értem el. Ment már el rajtam first kill ( amiből így nem lett kill ), ahogyan volt olyan is, hogy a legvégén csak másodmagammal álltam a boss hullája fölött. Nyújtottam néha kiemelkedőt, voltak szarabb raidjeim, mint ahogy mindenkinek. Mindig is kétkedve fogadtam az ilyen – olyan BiS listákat ( főleg, mivel rendszerint olyan elemeket tartalmazott, amelyek számomra nem feltétlen voltak elérhetőek ). Sok esetben az sem világos, hogy vajh egy LFR-es setbónuszt érdemes – e összehozni, ha van helyette normal lootod ( vagy jobb itemizációval, kedvezőbb statokkal rendelkező ruhadarabod ). Erre pedig valahol választ kell keresni – és azon túl, hogy megkérdezel valaki okosat, akinek adsz a szavára, vajh Ő honnan tudja, és jól tudja -e? Természetesen ez csak egy szimuláció – se nem több, se nem kevesebb. Nem adja vissza a valódi raid-körülményeket, főképp olyan környezetben nem, ahol a harc több fázisra van osztva. Ellenben kapaszkodót nyújt, és ez épp elég tud lenni.

Rengeteg olyan specializáció van, amely pl. a proccok folyamatos követéséről, avagy az erőforrások managementjéről szól. Ezt értelemszerűen egy gép okosabban tudja csinálni, mint egy bárki más, így a számok adott esetben jobban csalhatnak egyes esetekben. Viszont az arányok nem változnak – így a látott értékek hitelesnek tekinthetőek, ha nem is 1-1 megfeleltetésben. Így én magam, ha morzsányi eltérést tapasztalok egy – egy esetben pl. gemelés terén, akkor inkább intuitívan teszem azt. A legokosabb szimulációval sem lehet kiszámolni, hogy egy hullámzó harc folyamán, ahol burst és AoE változik, tényleg 0.01%-al jobb lesz –e a másik stat.

A Simcraft-hoz hasonlóan rengeteg, hasonló elven működő rendszer van, amit egy – egy classnak / specnek fejlesztettek és finomítottak tovább. Akik ezen specen játszanak, értelemszerűen azt favorizálják ( pl. a rogue-knak van hasonló, ami megmondja, mi számukra a tuti ). Az elv ugyanaz – próbáljunk találni egy minél valósabb szituációt, és próbálkozzunk ott, hogy élesben már ezen tapasztalatokat fel tudjuk használni.

Remélem, hogy azok számára is hasznos volt az írás, akik nem töltik idejüket ezzel, mert nem hisznek benne, avagy egy – egy forrásra hagyatkozva, különösebb ellenőrzés nélkül követik az ott leírtakat ( ami nem baj ). Számukra talán érthetővé vált, hogy miképp is áll össze az, amit ott látnak, hogyan is dönti el bárki is, hogy igen, Worluk Hatalmas Lábvédője jobb, mint Skangar Gigantikus Letérdelője.

További jó játékot, elgondolkoztató szimulációkat, s ne feledjük – a szimuláció sosem fog helyettünk kiállni a tűzből, vagy beszakítani egy ártalmasnak hitt képességet. Ez még mindig a mi feladatunk marad, tökéletes gemelés, ideális itemizáció ide, vagy oda. Ráadásul sokan ( adott esetben joggal ) bírálják az itt látott számokat, de ez már egy másik történet…Norval profilkép
Norval válaszolt a témára: #13926 5 éve 5 hónapja ezelőtt
Nagyon jó kis leírás.Köszi
Norval profilkép
Norval válaszolt a témára: #13935 5 éve 5 hónapja ezelőtt
Ha esetleg valaki a simcraft első indításakor a hiányzó "MSVCR100.dll" hibába futna (szerintem ez win7 usereket nem érinti..viszont én XP SP3 alatt találkoztam vele (munkahelyi gyenge gép) ) akkor ezeket le kell letölteni és telepíteni:

Microsoft Visual C++ 2010 Redistributable Package (x86)
Microsoft .NET Framework 4 Client Profile (Web Installer)


GL
Classrun profilkép
Classrun válaszolt a témára: #14394 5 éve 4 hónapja ezelőtt
Szuperfontos:


A táblázatban NEM szerepel egy csomó dolog, pl a rotációkat se szabták át a legtöbb specnek, hogy 5.2-re ideális legyen ( ezért nincs benne pl. az arcane mage sem, ráadásul crash-eli a simcraftot ).
A tabella elején lévő specek azért húznak el, mert ebben a gear-ben benne van már pl. a legendary gem is; és itt, aki brutálállat mennyiségű hastet-t szed össze, annak a trinket / legendary gem 2x annyi sebzést fog hozni -> ezért is szállt el pl. a Monk.

Úgyhogy a táblázatra ( a szokásos, Simcraftot illető fenntartások mellett ) duplán igaz, hogy aki erre hivatkozva mond valamit, az ne lepődjön meg, ha nem veszik teljesen komolyan.
Ellenben egy képet már mutat specek tekintetében, ezért is mertem kitenni ( bár gondolkodtam rajta, merjem -e ).