unanswered Lock UI

Több
12 éve 4 hónapja #5753

Egyik nap rámwhisperelt egy lock tesó Ogrimmarban, mondván olvasta a destro lockról írottakat és feltett néhány kérdést. Olyan dolgokról beszéltünk, ami nekem ma már triviálisnak tűnik, de nem volt ez mindig így. A következőkben írottak azoknak lehetnek hasznosak akik még nem raidelnek, vagy belépő szinten művelik azt. Spec független dolgokról írok, a speciális eseteket a vonatkozó threadekben keressétek.

A wow encounterek egyre bonyolultabbak, a jelenlegi lock specek is messzire kerültek a BC idején jellemző egygombos SB spamtől. Minden a komplexitás irányába mutatott az elmúlt időszakban. Nyílt az olló a pro playerek és a noobok közt. Bár vannak készségek amik kevéssé tanulhatók, a lag is akkora amekkora, de a karakterek spectől függő ideális kialakításával valamint a spec függetlenül a játékstílushoz illeszkedő UI kialakítással, macrozással és key bindeléssel nagyon komoly fejlődés érhető el a raidelési képességek terén. Ezt a három területet tekintem át a következőkben:


Debuff, buff, spell tick követés, UI-k és addonok

4.0 kijövetele alaposan átszabta a lock speceket. A spell roták helyett megjelentek a spell prio-k, amik fokozottan igénylik a buffok, debuffok, CD-k követését. Az alap UI is alkalmas a feladat megoldására, de néhány addon komoly segítség lehet.



A fenti kép Shadowed Unit Frames és OmniCC segítségével összerakott UI részlet, ami a következőket tudja. Targeten (1) a saját debuffok jelennek meg, azok is szűrve. Csak azokat jelenítem meg, amik a megújítandók. SUF támogatja Blacklist-ek és Whitelist-ek készítését aminek segítségével gyorsan összehozható az a lista amire szükségünk van. Példaként Destro specen ezek min. a következők: immolate, corruption, coe vagy más curse, bane of doom és bane of agony, shadowflame... A debuffokra OmniCC teszi fel a timer-t, ami alapban sárga, a lejárathoz közelítve pirosra vált. A megújítással nem kell megvárni a lejáratot, a debuffok az utolsó előtti tick után újíthatók.

A (2) frame a focus target, ott hasonlóan szűrök és teszem ki a timert. Bizonyos harcoknál érdemes focus makrót használni, jó megoldás valamilyen módosítóval lőni a focus targetet, pl:
/cast [modifier:alt,target=focus] Shadow Bolt 
/cast [nomodifier,target=target] Shadow Bolt
A példában SB szerepel, de minden fotos alap spell lecserélhető hasonló makrókra, így az altot nyomva a focus-ra megy a DPS-ünk. Másik megoldás a focus targetére tenni meg ugyanezt. Ekkor focusban lehet az OT, vagy valaki más raid társ akinek be kell segíteni. Elvi megoldást jelenthet az assist használata, én ezt kevésbé preferálom. A macro íráshoz itt van egy jó magyar nyelvű segítség . Köszönet érte Tonfish-nek és Haxen-nek.

Az UI részletben nem látszik a nameplate addonom, ez szintén must have kiegészítő. Én a Tidy Plates -t használom, ez szintén követi a potenciális targeteken lévő debuffjaim.

A player frame (3) az, ahol a leginkább ki lehet használni a SUF Blacklist, Whitelist előnyeit. A példában látszik, hogy magamon csak a Improved Soul Fire buffot és a Nether Wardot teszem ki, szintén timer-rel. Ez segít megközelíteni a 100% uptime-ot, könnyítve a healerek dolgát és növelni a DPS-t. Alap, hogy az UI-t encounterre szabjuk. SUF-fal ez rendkívül egyszerű. Whitelist-tel lehet kitenni azokat a boss debuffokat, amik az encounter szempontjából kritikusak. Jelenleg jó példa erre HC Baleroc Tormented debuffja, így ez Whitelistre kerül a player framen, más cucc azon az encounteren nem érdekel.

Az olyan szolíd képességűeknek mint én hasznos kiegészítő lehet a Spellflash addon, ami villogtatja a castbaron azokat a spelleket, amiknek lejárt a CD-je. Így belevillog az arcomba a Chaos Bolt v. a Shadowflame.

Szintén hasznos cuccok az execute time-ra figyelmeztető addonok. Én erre a célra mind demon, mind affli specen a DrainSouler -t használom. Hangjelzéssel is figyelmeztet a spellváltásra. (Demon: SF, Affli: DS)

Az addon listában alap cucc továbbá valami, a channeled spellek tickjeinek láttatására. Így látható hol érdemes a lejárat előtt megszakítani a varázst. Én a célra a Quartz -ot használom.

A fentieken kívül más addonok és kombinációk is legalább ilyen jól, vagy akár jobban is képesek ellátni a hatékony áttekintést. Szinte biztos, hogy nem ez az ideális kombináció, azonban ezzel együtt jó tipp kezdő raidereknek.


Nézzük mivel sajtolhatunk ki magunkból kicsit többet...

Az általunk használt képességek egy része CT és GCD mentes. Ilyenek pl a:

Demon Soul,
Metamorphosis,
Use-os DPS trinketek,
Potik
Demon képességek (ezek CT vagy GCD alatt is használhatók), pl. Felstorm,
Faji képességek, pl: Blood Fury,

Encounter függő, hogy szükség van-e időzített burst-re. Ha nem, akkor célszerű a képességeket CD-re használni. Ezek egy CT-s vagy instant de GCD-s képességhez makrózása növelheti a DPS-t. Az összemakrózás hasznos a multiplikátor hatás kihasználása végett is, mert a CD-k általában az 1 perc egész többszörösei. Demon specen még ennél is jobb megoldás lehet a Metamorphosis-ra macrozni, mert annak CD-je némileg random, így ha veszítünk is egy keveset a CD-re használathoz képest, többet nyerünk azzal, hogy multiplikálódik a Demon Soul, a trinket(ek) és a Blood Fury a Meta buffal. Mindehhez vegyük még figyelembe a Bloodlust (Heroism) használatot - ott természetesen poti és Doomguard használat is ki kell egészítse az általános DPS CD-ket - és harc végén egész kellemes érzéssel nézhetünk majd végig a DMG done listán, vagy böngészhetjük a worldoflogs.com rankedeket.

És még többet...

Key Bindek. Erről sokat nem írok, képességeidhez mérten használd őket. Akármennyire is jónak érzed magad egérklikkeléssel, ez nem érheti el a keybindek használatával elérhető DPS-t. Az egér a targetelésre és a mozgás koordinációra való. Ha teljesen reménytelen eset vagy, alternatív megoldásként szóba jöhet az egérgombok használata, ALT, CTRL, SHIFT módosítókkal és egy egyszerű egérgörgővel 12 bind rakható össze, ami elég.

Mellékletek:
Utolsó szerkesztés: 12 éve 4 hónapja Írta: Bernatella.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.160 másodperc
Az oldal motorja a Kunena fórum